Recepty z topinambur

Topinambury se upravují stejně jako brambory, jen doba varu je kratší. Hlízy se dobře odrhnou kartáčkem a buď je necháme ve slupce, nebo je oloupeme (oškrábeme) jako brambory. V celku, je klademe do vařící mírně osolené vody. Můžeme je vařit také v páře, stejně jako brambory. Protože mají vyšší obsah vody než brambory a mohou být po uvaření měkčí, tak je vaříme maximálně 15-20 minut. Můžeme je krájet na kostičky, nudličky, plátky atd.

Topinambury se dají péct, dusit opékat, smažit jako hranolky, vařit nebo jíst syrové, což je nejzdravější. Lze je použít k zapékání, na placky, kaši, dusit je se zeleninou. Podáváme je jako teplý mezichod a jednak jako samostatný pokrm nebo přílohu. Ve studených kuchyních se mohou vařené a dušené použít k přípravě salátu. Jsou křehké a mohou se pojídat i za syrova. Skladujeme je v plastovém sáčku v lednici, kde vydrží až po dobu jednoho až dvou týdnů týdnů. Poté je musíme spotřebovat.

POLÉVKA Z TOPINAMBURŮ

1/2 šálku sekané cibule, topinambury – 3 šálky vařených hlíz, 6 šálků netučného kuřecího vývaru, 2 šálky smetany, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 4 lžíce krájené pažitky

Do vařícího vývaru vložíme cibuli a oloupané na jemné plátky nakrájené topinambury. Vaříme asi 15 minut. Pak přidáme smetanu a ochutíme solí, pepřem a pažitkou. Polévku můžeme podávat studenou nebo teplou.

TOPINAMBURY DUŠENÉ S MÁSLEM

500 g topinamburů, 50 g másla, sůl

Pokrájené, osolené topinambury dusí­me na másle pod pokličkou. Před podáváním zalijeme zpěněným más­lem a osolíme.

TOPINAMBURY ZAPEČENÉ

500 g topinamburů, 50 g másla, sůl, žloutek, 2 dl mléka, 50 g tvrdého sýra

Na másle pod pokličkou udusíme na­krájené topinambury. Prolisujeme je, spojíme žloutkem rozkvedlaným v mlé­ce a osolíme. V zapékací formě, vy­mazané tukem, zapékáme se strouha­ným sýrem několik minut v troubě. Podáváme se zeleninou.

PLACKY Z TOPINAMBURŮ

500 g topinamburů, 2 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, cibule, sůl, pepř olej na smažení

Topinambury očistíme, nastrouháme, přidáme vejce, mouku, sůl, drobně na­krájenou cibuli, pepř a dobře pro­mícháme. Na rozehřátý tuk na pánvi klademe těsto, rozetřeme a opékáme oboustranně dorůžova.

TOPINAMBUROVÉ PLACIČKY S JOGURTOVÝM DIPEM

Placky:
500 g topinamburů, 100 g tvrdého sýra, 2 stroužky česneku, 1 lžíce provensálského koření, lžička drceného kmínu, lžička tymiánu, lžička kari, sůl, pepř, muškátový oříšek, 1 vejce, 60 g hladké mouky, olej na smažení

Dip:
150 g bílého jogurtu, 1 lžička plnotučné hořčice, 2 snítky čerstvého tymiánu, sůl, pepř

Topinambury oloupejte, omyjte a nahrubo nastrouhejte. Vymačkejte z nich přebytečnou šťávu a postupně přidejte nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, provensálské koření, nasekaný tymián, kmín a kari. Osolte, opepřete a postrouhejte muškátovým oříškem. Nakonec přidejte vejce a mouku a důkladně propracujte rukama.

Ze směsi tvarujte placky, vkládejte je do pánve s rozpáleným olejem a po obou stranách osmažte dozlatova.

Smícháním všech uvedených ingrediencí připravte jogurtový dip. Dejte ho na chvilku vychladit a na závěr ho ozdobte větvičkou čerstvého tymiánu.

Usmažené placičky nechte okapat na papírové utěrce a podávejte s vychlazeným dipem. Budou se k nim hodit také šťouchané brambory nebo bramborová kaše.

TOPINAMBURY VAŘENÉ

600 g topinamburů, 50 g másla, 30 g tvrdého sýra nebo strouhanky, ocet, sůl

Oškrábané topinambury vkládáme do okyselené vody. Rozkrájíme je na půlky až čtvrtky. V osolené vodě je vaříme asi 15 minut. Podáváme se smaženou strouhankou nebo strouha­ným sýrem a polité máslem.

POCHOUTKA Z TOPINAMBURŮ A RAJČAT

500 g rajčat, 500 g na kostičky nakrájených topinamburů, 50 g másla, 1 cibule nakrájená na kostičky, 2 stroužky jemně posekaného česneku, 1 lžička sekané bazalky, sůl, mletý pepř a 1 lžíce pokrájené petrželové natě na posypání

Rajčata vložíme na chvíli do horké vody a po vyjmutí necháme ochlad­nout. Mezitím v kastrolu rozpustíme máslo, přidáme cibuli, česnek, bazal­ku a všechno opražíme. Pak přidáme topinambury, promícháme a dusíme na mírném ohni. Rajčata oloupáme, trochu rozmělníme vidličkou, přidá­me k topinamburům, zamícháme a dochutíme mletým pepřem a solí. Ještě asi 10 minut podusíme ve vlastní šťávě na velmi mírném ohni. Upra­víme do hlubokých talířů a posypeme sekanou petrželkou.

BERLÍNSKÝ TOPINAMBUROVÝ SALÁT

3 šálky topinamburů, 4 plátky slaniny, 1l2 šálku jemně pokrájené cibule, 1/4 šálku estragonového octa, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého pepře

Na drobně pokrájené slanině osmah­neme cibuli. Přidáme uvařené, olou­pané a na plátky nakrájené topinam­bury, promícháme, osmahneme a zali­jeme octem. Přidáme cukr, sůl a pepř. Salát podáváme teplý k pečením.


TOPINAMBUROVÁ KAŠE

Topinambury oškrabeme a uvaříme v osolené vodě. Po určité době vaření zkašovatí. Ihned je vyndáme a jíme s rozmačkaným česnekem a máslem.

TOPINAMBUROVÝ SALÁT

Dvě hrsti topinambur, dvě papriky, rajče, třetina okurky, dva listy čínského zelí. Topinambury oškrabeme, nakrájíme na plátky. Ostatní ingredience také nakrájíme, promícháme, osolíme, kápneme olej a ocet.

MÍCHANÝ PINAMBUROVÝ SALÁT

10 ks topinamburů, 1 ks malého celeru, 60 g sterilovaného hrášku, 1 ks mrkve, 1 lžíce oleje, citronová šťáva

Topinambury, celer a mrkev očistíme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme s hráškem, olejem a citronovou šťávou. Dobře promícháme a můžeme podávat. Topinambury i celer bez citronové šťávy rychle hnědnou a nevypadají příliš vábně.